Haruki Murakami şi poveştile dintr-o lume a bărbaţilor fără femei



Încă din noimbrie de la Gaudeamus mi-am dorit această carte, mă atrăgea ca un magnet, iar spre sfârşitul lui decembrie n-am mai rezistat tentaţiei de a o avea şi citi.
7 poveşti ale unor bărbaţi care au pierdut femei importante din vieţile lor şi se văd nevoiţi să trăiască într-o lume care pare mai săracă fără ele. Bărbaţii din poveştile lui Murakami au o sensibilitate aparte, caută răspunsuri, suferă pierderi, iubesc, se simt singuri, pierduţi, imperfecţi şi totuşi e greu să nu descoperi un element care să-ţi placă. Poate fi o opinie subiectivă, însă majoritatea personajelor masculine ale lui Murakami sunt dinamice, trăiesc intens, caută echilibrul, au incertitudini.
Drive my car - povestea actorului Kafuku, care şi-a pierdut recent soţia, îşi ocupă cea mai mare parte a timpului cu actoria, încearcă să afle motivul pentru care soţia sa îl înşela.Întâlneşte însă o femeie şofer foarte tânără, căreia i se confesează şi cumva îşi regăseşte liniştea.
Yesterday-doi studenţi din Tokyo, prietena lor Erika, vise, întâlniri, nepotriviri, iar în final destine care ar fi putut fi diferite.
Organul independent-povestea doctorului Tokai, un personaj cu multe aventuri amoroase şi o viaţă aparent împlinită, se îndrăgosteşte brusc, dar cum este respins destul de repede decide să moară încet prin înfometare aşa cum citise că se întâmplase în lagăre de concentrare.
Şeherezada-Habara are o aventură cu o femeie de 35 de ani, care îi povesteşte cu fiecare nouă întâlnire amoroasă câte o poveste, iar acestea continuă ca în O mie şi una de nopţi.O relaţie ciudată, care aminteşte de romanele anterioare ale lui Murakami.
Kino-mi-a reamintit de Kafka la malul mării, una din povestirile care mi-au plăcut mult, un bar, jazz, personaje misterioase, şi un bărbat care în final îşi dă seama că poate plânge pentru soţia care-l înşelase şi de care s-a despărţit.
Samsa îndrăgostit- poate cea mai ciudată poveste, acţiunea se petrece în Praga în timpul războiului, un personaj masculin complet neobişnuit cu lumea din jurul său, dar care reacţionează emoţional la o prezenţă feminimă la fel de neobişnuită.
Bărbaţi fără femei- un bărbat este trezit noaptea de un apel de la soţul unei femei pe care o întâlnise în trecut pentru a afla că aceasta s-a sinucis. De aici încep întrebările cu privire la viaţa femeii, fericirea sau nefericirea sa şi implicarea personajului în decizia ei tragică.
Mi-au plăcut povestirile la fel de mult cum îmi place orice carte a lui Murakami, desigur nu puteau să-mi placă toate în aceeaşi măsură, dar cartea mi-a lăsat sentimentul de unitate. Lumea aceasta a bărbaţilor fără femei descrisă de Murakami este o lume dură, singuratică,lucidă în care relaţiile sunt analizate, adevărurile interogate, dar seamănă destul de mult cu lumea actuală. 
Oare mai are rost să spun că personal a fost o plăcere lectura acestei cărţi? Enjoy!
"Dar oricât de bine te înţelegi cu cineva, oricât de mult îl iubeşti, nici nu intră în discuţie că ai putea să vezi până la capăt ce e în inima acelui om.Dacă încerci să faci asta, n-ai să reuşeşti decât să îţi provoci durere.Însă dacă încerci să vezi în propriul suflet, o poţi face cu ceva efort. Aşa că până la urmă , ce trebuie să facem noi e să cădem la pace cu inima noastră.Dacă sperăm cu adevărat să vedem în sufletul celuilalt , nu putem decât să ne uităm drept şi adânc în noi înşine."

Comments

Popular Posts