Komayo, povestea unei gheise


Komayo nu este prima carte care ilustrează viaţa gheişelor, de curând am citit Concubina din Shanghai şi cu toate acestea are acel element care o face o carte unică.
Pentru început scriitura lui Nagai Kafu(1879-1959) mi s-a părut aerisită, totuşi nu lipsesc detaliile importante, personajele sunt bine conturate, dialogul este fluid.
Romanul este scris în perioada 1916-1917 şi relatează povestea lui Komayo, fostă gheişă, care după decesul soţului său revine în capitala Japoniei pentru a-şi regăsi locul în lumea la care renunţase.
Revenită la Tokyo îşi va găsi de lucru într-o casă de gheişe şi îl va reîntâlni pe Yoshioka, unul din primii săi clienţi.Acesta este uimit să o regăsească aproape neschimbată, îşi dă seama că pasiunea pentru Komayo este încă prezentă şi devine patronul şi protectorul ei.
Însă Komayo ştie că dorinţa lui Yoshioka ar însemna pierderea independeţei sale, motiv pentru care amână mult timp luarea unei decizii.
În acest timp Komayo îl va întâlni pe Segawa, un tânăr actor, de care se îndrăgosteşte şi care o ajută să avanseze în cariera sa artistică.
Totuşi mama lui Segawa nu o acceptă pe gheişă, iar povestea dintre cei doi se sfârşeşte destul de repede.
La finalul poveştii Komayo rămâne fără iubirea lui Segawa şi protecţia materială a lui Yoshioka, iar lucrurile nu arată foarte bine pentru tânăra gheişă.
Norocul ei este oferta fostului patron al casei la care slujea, care se pensionează şi îi oferă spre administrare casa de gheişe. 
Astfel Komayo se va aventura în lumea crudă din Tokyo, dar nu ca o simplă gheişă, ci cu mai mult curaj şi poate noroc.
Mi-au plăcut mult descrierile costumelor gheişelor, a spectacolelor de teatru tradiţional japonez.
Povestea este mai clasică decât Concubina din Shanghai, desigur perioada în care se desfăşoară acţiunea este diferită,dar farmecul acelei lumi apuse îl atrage pe cititor. 







Comments

Popular Posts